sobota, 16 października 2010

W RESTAURACJI

W restauracji
  1. Obiad w restauracji sprzyja bardziej interesom, kolacja to czas odprężenia i odpoczynku.
  2. Wybieramy restaurację, którą już znamy.
  3. W tygodniu panuje mniejszy tłok, kucharze i kelnerzy są wtedy mniej obciążeni pracą i mniej zestresowani.
  4. W restauracji wolno nam wymagać i wolno wypowiadać nasze życzenia. Wolno nam odesłać do kuchni zimną lub przypaloną potrawę oraz żądać zmiany brudnego nakrycia.
  5. Nasze uwagi wypowiadamy jednak uprzejmie , lecz stanowczo. Nie wolno podnosić głosu. Kulturalnych ludzi poznaje się po wyrażaniu uwag i pretensji.
  6. Reklamacje dań i weryfikacje rachunku załatwia się z kelnerem na stronie.
  7. Panie nie wchodzą do restauracji w płaszczach, ani futrach. Zostawia się je w szatni, nawet wtedy, gdy są to szynszyle.
  8. W szatni zostawiamy pakunki i duże torby. Torebkę bierzemy ze sobą. Siadając do stołu stawiamy torebkę za sobą na krześle lub wieszamy na oparciu. Dopuszcza się kładzenie niewielkich torebeczek na stole.
  9. W renomowanej restauracji miejsca zamawiamy telefonicznie. Po przybyciu do restauracji zwracamy się do kierownika, który wskaże nasze miejsce.
  10. Kobieta do restauracji wchodzi pierwsza, lecz po chwili wyprzedza ją mężczyzna i prowadzi do stolika.
  11. Pierwsza od stolika wstaje kobieta, za nią podąża mężczyzna, wyprzedza ją tylko, aby otworzyć drzwi.
  12. W przypadku gdy kelner pokazuje miejsce, kelner idzie przodem, za nim kobieta, następnie mężczyzna.
  13. Sygnał do wstania daje inicjator, czyli zapraszający.
  14. Dziś kobieta samotna wchodzi bez wahania do restauracji, czy kawiarni.
  15. Zapraszający powinien przybyć pierwszy i poprosić, by gości skierowano do odpowiedniego stolika.
  16. Jeśli goście są liczni, plan stołu układamy według harmonogramu obowiązującego podczas przyjęć w domu.
  17. W razie umówionego spotkania kilku osób, można zaczekać nie dłużej niż 20 minut, a następnie nie czekając zamawiać dania. Zapraszający czyta na głos kartę i po uzgodnieniu dokonuje zamówienia. Finansuje również wspólny obiad poza stolikiem dyskretnie, po wyjściu gości lub każe przesłać rachunek do domu. Może również uregulować rachunek po posiłku.
  18. Goście, którzy zostali obsłużeni pierwsi jedzą trochę wolniej, tak, aby wszyscy kończyli posiłek mniej więcej w tym samym czasie, jednakże podczas liczniejszych przyjęć zaczynamy jeść, aby posiłek  nie ostygł.
  19. Niezależnie od tego w jakim czasie goście rozpoczynają posiłek, mężczyzna nie powinien brać sztućców, zanim nie uczynią tego jego sąsiadki.
  20. Gdy zamówisz jedno danie, a twój towarzysz dwa, niekomfortowo jest patrzeć na jedzącego, lepiej zamów przekąskę lub aperitif. Kelner przyniesie twoją potrawę dopiero w czasie drugiego dania współbiesiadnika.
  21. Gość nie powinien jeść sam, Ty również coś zamów.
  22. Jeśli nie wiesz, jak jeść daną potrawę, poproś kelnera o pomoc lub obserwuj współbiesiadnika.
  23. Jeśli nie znasz się na winach, a poproszono Cię o wybór, poradź się kelnera.
  24. Składkową imprezę reguluje także jedna osoba poza stolikiem. Panie nie powinny wtrącać się do rachunków, ani ich komentować.
  25. Menu należy wcześniej ustalić z kucharzem lub kelnerem, drukowane lub napisane odręcznie na eleganckim kartoniku, powinno leżeć na końcach stołu.
  26. Można gościom zapewnić wolny wybór w doborze dań, wtedy gość zachowuje powściągliwość i wybiera potrawy w umiarkowanej cenie. Gospodarz może nam podpowiedzieć na co sam zdecydował się, pomagając tym samym gościom w wyborze dań.
  27. Bardzo formalny charakter spotkania powoduje, że tylko zapraszający sięga po kartę dań i podsuwa wybór partnerowi. W niektórych restauracjach podaje się specjalne karty bez cen.
  28. W eleganckich restauracjach pani dostaje menu bez cen.
  29. Czasami warto zasugerować się wyborem kelnera w doborze "dania dnia".
  30. Znajomych wita się skinieniem, nie ma zwyczaju dosiadania się, gdy miejsce zostało przez nas wcześniej zamówione. Nie ma niczego niegrzecznego w odmowie zgody na dosiadanie się.
  31. Przychodząc we dwoje nie wybieramy sześcioosobowego stolika.
  32. Jeśli samotny mężczyzna spotka dwie znajome panie i zostanie przez nie zaproszony, może się do nich przysiąść.
  33. Nie należy pytać starszego znajomego o zgodę na dosiadanie się, jeśli wyrazi ochotę sam zaprosi on do swojego stolika.
  34. W eleganckich restauracjach kelner podaje dwie karty- dla pana i pani. Pani wybiera i swoje życzenie komunikuje mężczyźnie- nie kelnerowi. Mężczyzna zamawia potrawy i ewentualnie alkohol. Gdy karta jest jedna mężczyzna proponuje potrawy.
  35. Zaproszona pani nie krytykuje wybranego dania.
  36. Jeśli nie jest się w towarzystwie kobiety, kartę czyta najpierw osoba starsza.
  37. Nie ma zwyczaju ściągania z sąsiedniego stolika tego, czego nam brakuje. Należy o to poprosić kelnera.
  38. Kelnera nie przywołuje się pstrykaniem palcami lub bębnieniem palcami o blat stołu, lecz skinieniem głowy lub ręki.
  39. O wymyślne nazwy należy spytać kelnera, co się pod nimi kryje.
  40. Serwetkę płócienną kładziemy na kolana, nie należy nią wycierać sztućców, lecz poprosić o wymianę. Płócienne serwetki, po skończonym jedzeniu , zostawiamy na stole z prawej strony talerza i nie układamy ich, serwetki  papierowe zostawiamy na talerzu. W żadnym wypadku nie zostawia się serwetki na krześle.
  41. Wino wybiera mężczyzna, kelner nalewa nieco do kieliszka mężczyzny, po zaakceptowaniu kelner nalewa kieliszki, zaczynając od kobiety. Od niej też zaczyna się serwowanie kolejnych dań.
  42. Mężczyzna z rozpoczęciem konsumpcji czeka na kobietę. On też z braku obsługi nakłada na talerz przyniesione potrawy. Nie jest elegancko, gdy kobieta przejmuje rolę opiekunki i zajmuje się napełnianiem talerza swojego towarzysza.
  43. Zupę podaną w filiżance pijemy wtedy, gdy ma jedno uszko. Gdy filiżanka ma dwa uszka , jemy zupę łyżeczką.
  44. Pasztecik, podawany do barszczyku kroimy i jemy widelcem, a nie łyżeczką. Pasztecik z kruchego ciasta bierzemy w palce.
  45. Sałaty lub mizerii podanej na osobnym talerzyku nie układamy na swoim talerzu.
  46. O rachunek prosimy po skończonej konsumpcji, nie wcześniej.
  47. Słowo "ja zapraszam" wyłącza automatycznie udział finansowy zaproszonej strony ( można się elegancko zrewanżować), natomiast powiedzenie: "może wybralibyśmy się dzisiaj na kolację?" - oznacza rozłożenie kosztów na obojga.
  48. Przy stoliku najlepiej posłużyć się kartą bankową, aby uniknąć przeliczania pieniędzy.
  49. Rachunek podaje się złożony, zerkamy na niego szybko, nie wpatrując się długo w cyfry.
  50. Na koleżeńskim spotkaniu każdy płaci za siebie, także kobieta.
  51. Kobieta płaci za siebie, jeśli oboje są w podróży służbowej. Pierwsza reguluje rachunek kobieta.
  52. Nie należy spraw związanych z zapłatą uzgadniać w obecności kelnera.
  53. Napiwek należy wręczyć o powiększoną kwotę, mówiąc  "dziękuję" lub poprosić o doliczenie. Panie nie wtrącają się do napiwku. We Francji unika się słowa napiwek (pourboire), mówi się raczej "obsługa" (serwice). Płacąc rachunek możemy bez skrępowania zapytać, czy wchodzi on w cenę obiadu.
  54. Profesjonalny personel nie wymaga od gości pomocy przy rozstawianiu i zbieraniu nakryć.
  55. Kobietę zaproszoną na kolację należy odprowadzić do domu. W razie jej sprzeciwu należy ją odprowadzić do taksówki, tramwaju lub autobusu.
  56. W przypadku dwóch kobiet, mężczyzna postąpi elegancko, gdy odwiezie je kolejno taksówką pod wskazane adresy.
Restauracja a interesy
  1. Dokonując wyboru restauracji uwzględniamy upodobania osoby zaproszonej a także szybkość obsługi.
  2. Gdy na początku spotkania następuje wymiana wizytówek, należy ją uważnie przeczytać i schować. Nie należy jej pozostawiać na stole.
  3. Po gościa wpadamy do jego biura lub czekamy na niego w restauracji.
  4. Nie poruszamy spraw służbowych zbyt szybko. Przechodzimy do rzeczy po złożeniu zamówienia i po doborze win.
  5. Na służbowych spotkaniach wybieramy potrawy o średniej cenie. Wybranie najdroższych lub najtańszych może być źle ocenione przez osobę płacącą.
  6. Inicjator spotkania nie zmusza gościa do konsumpcji alkoholu, gdy ten prosi o wodę mineralną.
  7. Podczas służbowego posiłku sięgnięcie po długopis, notatnik, kalkulator nie jest rzeczą niestosowną. Jednakże przejście do rozmów biznesowych i wyciągnięcie notesu rozpoczynamy po daniu głównym, gdy na stół podana jest kawa i ewentualnie deser.
  8. Źle widziany jest telefon komórkowy przy talerzu. Powinien być wyłączony lub włączony na "wibracje". Gdy telefon dzwoni, należy przeprosić i odejść od stolika, aby porozmawiać.
  9. Trzeba wiedzieć, jak długo zatrzymać gościa, jego czas może być dla niego bezcenny.
  10. Rachunek reguluje kartą kredytową strona zapraszająca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz